Oana Pellea

Oana Pellea

Foto © facebook.com/oanapelleateatru

Locul 5

12674 pct

Oana Pellea nu este doar una dintre cele mai iubite actrițe din România, fiica unuia dintre cei mai iubiți actori români din toate timpurile (Amza Pellea), dar și una dintre româncele care de-a lungul vremii a reușit să-și construiască o carieră impresionantă, cu peste 50 de roluri importante în teatru și 20 în film românesc și internațional.

Valoarea și succesul i-au fost confirmat și de Majestatea Sa Regele Mihai I al României, care i-a acordat Oanei Pellea decorația Crucea Casei Regale a României la 25 octombrie 2012, dar și de Academia Română, care a onorat-o cu premiul Aristizza Romanescu pentru cariera teatrală și cinematografică la 16 decembrie 2010.

De asemenea, Oana Pellea a câștigat de două ori premiul UNITER pentru cea mai bună actriță și i s-a acordat și premiul Fundației Culturale Române pentru Carieră Internațională Remarcabilă. Și nu a câștigat premii doar în România, Oana Pellea a primit și numeroase premii internaționale, inclusiv premiile pentru Cea mai bună Actriță la Festivalul de Film de la Geneva, la Festivalul Filmului Politic de la San Marino și la Festivalul Internațional de Film „Vulturul de Aur” din Batumi, Georgia.

În plus, dragostea românilor pentru Oana Pellea a mai fost confirmată și odată cu publicarea volumului „Jurnal 2003-2009”, care a fost cea mai bine vândută carte a Editurii Humanitas în 2009 (peste 50.000 de exemplare vândute).