Simona Halep

Simona Halep

Foto © shutterstock.com

Locul 1

23585 pct

Când vine vorba de tenis, numele Simonei Halep are o rezonanță aparte, nu doar în inimile noastre, ale românilor, ci pentru toți iubitorii acestui sport. De-a lungul carierei sale, Simona a reușit multe performanțe, iar câteva dintre ele au făcut ca România să fie privită la nivel mondial cu ceva mai mult respect, poate chiar invidie.

Simona este singura jucătoare de tenis din România care a atins prima poziție în clasamentul mondial WTA, în două rânduri, între 2017 și 2019. A ocupat această poziție timp de 64 de săptămâni, ceea ce a pus-o pe locul al 10-lea în clasamentul longevității ca lider al circuitului. În prezent ea se află pe locul 3 mondial. Tot în prezent, nu există un alt sportiv român activ care să fie mai titrat ca Simona Halep.

Palmaresul ei este impresionant din toate punctele de vedere: a câștigat la simplu 20 turnee și a mai disputat alte 17 finale, fiind cea mai renumită și de succes jucătoare de tenis din istoria României. Pentru a numi doar câteva, Halep a câștigat turneele de Grand Slam de la Roland Garros (2018) și Wimbledon (2019), pierzând anterior alte trei finale: două la Roland Garros (2014, 2017) și una la Australian Open (2018). A disputat și finala Turneului Campionilor în 2014. A fost desemnată Jucătoarea Anului 2018 de WTA și Cea Mai Populară Jucătoare în alți doi ani consecutivi, 2014 și 2015. În plus, 3 ani la rând a fost Favorita Fanilor la simplu, în 2017, 2018 și 2019.

Bineînțeles, Simona este extrem de iubită în România, dar calitățile ei extraordinare au depășit cu mult granițele țării noastre și au fost tot timpul recunoscute și apreciate la nivel mondial. De exemplu, în decembrie 2018 ea a fost aleasă de ESPN drept cel mai dominant jucător de tenis al anului în lume, figurând în topul The Dominant 20 (un top bazat pe statistici sportive dure și incontestabile) pe locul al 9-lea, luând fața unor alți mari sportivi ai planetei, precum Novak Djokovic, Lewis Hamilton sau LeBron James. Succesul ei i-a fost recompensat și la nivel de câștiguri, din tenis ea a obținut în jur de 36 de milioane de dolari, ocupând locul al 4-lea all-time, după surorile Williams și Șarapova.

Așadar, nu e deloc de mirare că Simona Halep se află pe primul loc în cadrul acestui top. În plus, Simona ne-a făcut întotdeauna să ne simțim mândri că suntem români, nu doar prin jocul ei superb de tenis, dar și prin cuvintele ei frumoase. De exemplu, în 2019, când a fost decorată cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, Simona Halep a spus:

„Sunt mândră că sunt româncă și sper să merg cu fruntea sus peste tot și să câștig cât mai multe trofee ca să fiu o inspirație pentru toți copilașii și sper să aibă ocazia și condiții cât mai bune, ca să avem cât mai mulți campioni în viitor.”